Povestea din spatele Coca-Cola

Coca-Cola este una dintre cele mai cunoscute și bine vândute băuturi din lume. A fost inventată în anul 1886 de farmacistul american John Pemberton, care a amestecat ingrediente precum coca, nucșoara și cafea, într-un elixir pe care l-a numit „Pemberton’s French Wine Coca”. La început, elixirul a fost vândut în farmacii ca un remediu pentru dureri de cap și oboseală.

În anul 1892, fabricația și distribuția băuturii au fost preluate de Asa Griggs Candler, care a investit masiv în publicitate și a schimbat numele elixirului în Coca-Cola. În anii următori, Coca-Cola a devenit rapid un brand puternic și a început să fie vândută în toată țara.

Formula originală a băuturii este încă un secret bine păstrat, cu doar câțiva oameni de știință autorizați care au acces la ea. Ingredientul principal care dă băuturii aroma sa caracteristică este extractul de coca, care conține cofeină. În anii ’80, Coca-Cola a eliminat extractul de coca din compoziția sa din SUA, din cauza preocupărilor privind consumul de droguri, însă în alte țări, băutura continuă să conțină extractul.

Coca-Cola este fabricată și comercializată de către Coca-Cola Company, care este una dintre cele mai mari companii de băuturi din lume. Compania operează în peste 200 de țări și are o gamă variată de produse, inclusiv Coca-Cola tradițională, dieta Coca-Cola, Coca-Cola Zero, și altele.

În decursul timpului Coca-Cola a devenit un simbol cultural în lumea întreagă. Reclama sa iconică „Open happiness” și ambalajul roșu și alb au devenit sinonime cu brandul și este considerată un simbol al stilului american. Compania a inclus și un număr de campanii de marketing memorabile, și a devenit un sponsor puternic al diferitelor evenimente sportive și culturale în întreaga lume.